Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Πάτμος, ένας παράδεισος για τους εστέτ

Ξέχνα την περίοδο που στην Πάτμο πήγαιναν μερικές γριές  για προσκύνημα στο ναό της Αποκάλυψης. Το πιο κυκλαδίτικο δωδεκάνησο τραβά πλέον σαν μαγνήτης όμορφους, πλούσιους (ή wannabe πλούσιους) και άνετους τύπους που πληρώνουν για τις πετσέτες τους, όσα θα πλήρωνε ένας νορμάλ άνθρωπος για τριήμερο στη Σκόπελο.
τα στενάκια στη Χώρα είναι πανέμορφα


ΝΗΣΙ: Πάτμος

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Το βορειότερο από τα Δωδεκάνησα, ανάμεσα σε σε Σάμο και Λέρο, με αρχιτεκτονική που παραπέμπει περισσότερο σε κυκλαδονήσι

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ: Straight ή gay ζευγάρια, αφού παρά τη σημαντική παρουσία κλήρου στο νησί, αυτό παραμένει ανοιχτό σε όλους, αρκεί να έχουν διάθεση να ξοδευτούν! Eπίσης, ζευγαροπαρέες, ή μεγάλες παρέες που έχουν περάσει προ πολλού τα δεύτερα -άντα τους! Η περαντζάδα στη Χώρα θα σας ικανοποιήσει, αλλά δυστυχώς δεν ενδείκνυται για καινούρια φλερτ.

ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΑΝ: Aκούς Χάρη ή Πάνο Κατσιμίχα, ή και τους δύο, σου αρέσει να αράζεις στις πλατείες με περιπτερόμπυρα, ή καπνίζεις στριφτά τσιγάρα (φυσά πολύ). Επιπλέον, αν και στο νησί έρχονται νεαροί και μεγαλύτεροι στην ίδια αναλογία, ίσως μια παρέα κάτω των 30 να το έβρισκε κάπως υποτονικό, καθώς νυχτερινή ζωή σίγουρα υπάρχει, αλλά είναι περισσότερο ποιοτική παρά έντονη.

HIGHLIGHTS: Η πανέμορφη Χώρα, τα καλόγουστα bar κι εστιατόρια και τα βαθυγάλανα νερά

ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ: Είναι αρκετά ακριβή και παρά το μικρό της μέγεθος απαιτεί μέσο μεταφοράς. Πάντως βολεύεστε εύκολα και με μηχανάκι. Συχνά φυσά πολύ και η πρόσβαση στις παραλίες δυσκολεύει αρκετά. Τα καταλύματα στη Χώρα δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα η μισή ζωή να έχει μεταφερθεί στη σαφώς λιγότερο ατμοσφαιρική Σκάλα.
σε πολλές παραλίες η πρόσβαση γίνεται με καραβάκι
και ο άνεμος δυσκολεύει την κατάσταση!


Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή.

     Στην Πάτμο θα φτάσετε εύκολα από τη Θεσσαλονίκη (που δεν της έχει μείνει πλοίο ούτε για δείγμα) μέσω Σάμου, με την οποία συνδέεται αεροπορικώς με καθημερινές πτήσεις (απευθείας με την Astra Airlines). Από το Πυθαγόρειο Σάμου, που είναι πολύ κοντά στο αεροδρόμιό της θα πάρετε το δελφίνι το οποίο κάνει μόλις 1 ώρα για να φτάσει. Προσοχή! 1 ώρα μόνο αν δεν έχει αέρα... Γενικά, πάρτε και μια δραμαμίνη καλού κακού γιατί συνήθως κουνάει. Από την Αθήνα, αν είστε της υπομονής και αγαπάτε τα ταξίδια με το πλοίο, μπορείτε να έρθετε ακτοπλοϊκώς από Πειραιά, ή να πετάξετε για Κω και από εκεί με καραβάκι.
    Με το που θα κατεβείτε από το καραβάκι, θα βρεθείτε στο πολυπληθέστερο χωριό του νησιού, τη Σκάλα. Είναι το μέρος με τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση, τα περισσότερα καταλύματα, ο τόπος απ΄όπου ξεκινούν τα καραβάκια για τις κοντινές παραλίες, αλλά και για ημερήσιες εκδρομές στις πανέμορφες παραλίες των κοντινών νησιών. Αν δεν έχετε σκοπό να νοικιάσετε αυτοκίνητο ή μηχανάκι, από εδώ ξεκινά και το τοπικό ΚΤΕΛ για τη Χώρα, τον Κάμπο και το Γροικό. Οι ντόπιοι μάλιστα θα σας συμβουλεύσουν να νοικιάσετε δωμάτιο εδώ, γιατί η Χώρα είναι πανάκριβη.
 
η θέα της Σκάλας από τη Χώρα
 Αν και όλα αυτά ισχύουν, η καρδιά της Πάτμου, αυτό που κάνει να αξίζει η ταλαιπωρία να φτάσεις τόσο μακριά, είναι η πανέμορφη Χώρα της. Αν είστε τυχεροί μάλιστα, μπορεί να βρείτε και αρκετά οικονομικά (για Πάτμο), αξιοπρεπέστατα δωμάτια. Εγώ έμεινα στα δωμάτια της κυρία Κουβά (ναι κι εγώ γέλασα), μια ανάσα από την κεντρική πλατεία με 50 ευρώ τη βραδιά (τηλ. 2247031026) και υπέροχη θέα από το μπαλκόνι μας. Τσεκάρετε επίσης τα δωμάτια της Μαρίας Πετρίδη (τηλ. 2247032655), της Γεωργίας Τριανταφύλλου (τηλ. 2247031963) και τα Καμαράκια (τηλ. 6976644577). Ξενοδοχεία στη Χώρα δεν υπάρχουν, αν και πολλοί νοικιάζουν τα σπίτια τους (τα βαφτίζουν βέβαια πρώτα "βίλες"). Αν ενδιαφέρεστε για πολυήμερη διαμονή, τσεκάρετε και το rbnb patmos, ενώ αυτή η σελίδα θα σας φανεί χρήσιμη, όπου κι αν αποφασίσετε να μείνετε, καθώς σε αντίθεση με τα booking, skyscanner κλπ, περιέχει όλα τα καταλύματα του νησιού, ακριβότερα ή πιο οικονομικά, με τα τηλέφωνα και τις ιστοσελίδες του καθενός.
η εξωτική Ψιλή Άμμος

     Ως προς τις παραλίες, το νησί είναι μικρό αλλά έχει να προσφέρει πολλές συγκινήσεις. Κάποιες ησυχαστήρια, όπως η πανέμορφη Πέτρα, η οποία όμως διαθέτει τις πιο άνετες ξαπλώστρες του νησιού καθώς και μία καντίνα αυστηρά χωρίς μουσική, ενώ κάποιες άλλες κεφάτες με beach bar και water sports. Αν είστε της δεύτερης κατηγορίας, θα πιείτε σίγουρα ένα κοκτέιλ στο George's Place στην παραλία του Κάμπου, στο λιγότερο estet Skipper Beach Bar στο Αγριολίβαδο. Πιο ήσυχο από τα τρία, το Δελφίνι της Λάμπης, στην ομώνυμη βοτσαλωτή παραλία. Προσωπική αγαπημένη μου παραλία, το Λιβάδι Γερανού και οι Δίδυμες, ακριβώς από δίπλα (μ΄ένα σμπάρο τρία τριγώνια δηλαδή). Χωρίς ξαπλώστρες, αλλά με υπέροχα καταγάλανα νερά, επιβλητικό τοπίο κι ένα νησάκι απέναντι, αρκετά κοντά ώστε να τεστάρετε τις δυνάμεις σας στο κολύμπι προσεγγίζοντάς το! Πάνω από το Λιβάδι υπάρχει κι ένα ταβερνάκι με ωραία θέα, πάντως από το φαγητό του ίσως να μην ενθουσιαστείτε. Στις τελευταίες, αν αγαπάτε το γυμνισμό μπορείτε να τον εξασκήσετε ελεύθερα, αν και θεωρητικά στο νησί απαγορεύεται. Πάντως ελάχιστοι το τηρούν πια. Τελευταία στάση, η άλλη σταρ του νησιού, η πολυσύχναστη Ψιλή Άμμος. Χωρίς ξαπλώστρες με μια ταβέρνα (φημίζεται για το κατσικάκι) για τον ανεφοδιασμό σας και κάποια αρμυρίκια για σας προστατεύσουν από τον ήλιο, θα σας αποζημιώσει για το ταξίδι που κάνατε μέχρι να φτάσετε με το όμορφο τοπίο που προσφέρει.
η παραλία της Πέτρας
    Ας περάσουμε λοιπόν στη διασκέδαση. Μπορεί λοιπόν να διασκεδάσει κανείς σ΄ένα νησί που οφείλει τη φήμη του στο Μοναστήρι του; Η απάντηση είναι, ναι, υπό προϋποθέσεις. Νωρίς, στην πλατεία της Χώρας, γίνεται το αδιαχώρητο για μια θέση στα τραπεζάκια της Στοάς, την καλύτερη περατζάδα σ΄ολόκληρο το νησί, ενώ αν θέλετε τραπέζι στην ατμοσφαιρική Αστοιβή θα πρέπει να έχετε προνοήσει από νωρίς. Πιείτε καλύτερα ένα κοκτέιλ στα όρθια και χαζέψτε τις καλοντυμένες παρέες που πληρώνουν πανάκριβα τις σαλάτες θαλασσινών τους. Αν θέλετε χορευτικές καταστάσεις, μόλις τα μπαράκια της Χώρας κλείνουν, αυτά της Σκάλας γεμίζουν κόσμο που δε χόρτασε διασκέδαση. Το Ginger αξίζει είτε για φαγητό είτε για ποτό, ενώ οι πιο ανεβασμένοι χορέψτε μέχρι το πρωί στο Κονσολάτο.(κι έπειτα πιείτε ένα καφεδάκι στην όμορφη Λόζα γιατί μάλλον είναι η μόνη ώρα που θα καταφέρετε να βρείτε τραπέζι!).
     Κατά τ΄άλλα, είτε είστε θρήσκοι είτε όχι, κάντε μια επίσκεψη στο Μοναστήρι, είναι ατμοσφαιρικό και βρίσκεται κοντά σε Σκάλα και Χώρα οπότε δε θα σας παιδέψει. Πάτμος= Στυλ, οπότε ετοιμαστείτε να βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να φάτε σε πανέμορφα εστιατόρια. Οι γεύσεις δεν είναι πάντα αντάξιες της τιμής, οπότε θα σας προτείνω δύο σιγουράκια: Vegghera (τηλ. 2247033089) και Μπενέτος (τηλ. 2247033089). Κάντε κράτηση κι ετοιμαστείτε να νιώσετε σελέμπριτι! Τοπική σπεσιαλιτέ, το καλαμάρι με ρύζι! Τις υπόλοιπες μέρες βολευτείτε με club sandwich στην παραλία, ή αν το σηκώνει το πορτοφόλι σας, πηγαίνετε για φρέσκο ψάρι στη Λάμπη (τηλ. 2247031490). Πιο οικονομική λύση, το fix στη Σκάλα για burger και ροκ μουσική, ή πολύ κοντά, το Τρεχαντήρι για ψαράκι.
Βρίσκεστε σ΄ένα νησί βγαλμένο από καρτποστάλ γι΄αυτό απολαύστε κάθε στιγμή του! Καλές διακοπές!
τελευταίο τιπ: Ημερήσια εκδρομή για βουτιά στους Λειψούς ή τους Αρκιούς. Θα με θυμηθείτε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου