Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Άμμος, αστακοί κι ένας ωραίος βαρκάρης. Καλωσήρθατε στα Κουφονήσια!

Κι όταν λέμε Κουφονήσια, δεν εννοούμε τις Μικρές Κυκλάδες εν γένει (+Σχοινούσα, Δονούσα, Ηρακλειά), αλλά το σύμπλεγμα Άνω Κουφονήσι, Κάτω Κουφονήσι και Κέρος. Όπου Άνω Κουφονήσι, ο σταρ του συμπλέγματος, με άπειρα δωμάτια στα οποία είναι αδύνατον να βρεις δωμάτιο τον Αύγουστο, μπαράκια, ταβέρνες γι΄ αστακομακαρονάδα και σκαφάτους εκεί όπου παλιά αλήτευε ο Πουλικάκος με τον καλοκαιρινό του έρωτα.
σκαφάτοι στο Πορί

     Ναι, το Κουφονήσι έγινε mainstream, αλλά διατήρησε το κέφι και τη νεανικότητά του. Οι παραθεριστές γύρω σας κάνουν βουτιές από τα βράχια και χορεύουν μέχρι το πρωί στο soroko αντί να βγάζουν φωτογραφίες στα ηλιοβασιλέματα με απλανές βλέμμα. Κι αυτό είναι πολύ πολύ υγιές κι ας ψάχνουμε τους χίπηδες και τους γυμνιστές με το κυάλι πια. (φήμες λένε ότι πολλοί μετακόμισαν στην Ηρακλειά).
     Στο Κάτω Κουφονήσι πιθανότατα θα πάτε ημερήσια εκδρομή. υπάρχει μία μοναδική ταβέρνα και κάποιοι ελεύθεροι κατασκηνωτές. Στην Κέρο μάλλον δε θα πάτε, αλλά μπορείτε να υποκριθείτε ότι πήγατε αν κλείσετε τα μάτια και πείτε "Έχει μια μοναδική ενέργεια..". Σε κάθε περίπτωση, δοκιμάστε τοκατσικάκι Κέρου, είναι ποίημα.

Πιο συγκεκριμένα λοιπόν:

ΝΗΣΙ: Άνω Κουφονήσι

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Μικρές Ανατολικές Κυκλάδες

HIGHLIGHTS: πολλές πανέμορφες παραλίες για τις οποίες δε χρειάζεσαι αυτοκίνητο, επίπεδο σχήμα για να μην ταλαιπωρούνται οι γάμπες μας στις ανηφόρες
μαγικό τοπίο στο Κουφονήσι

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: οι πιο μεγάλες και οργανωμένες παραλίες στενάζουν από τον πολύ κόσμο του Αυγούστου

ΣΑΤΑΝΙΚΟ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ: άμμος. άμμος παντού. ψιλή άμμος που τρυπώνει μέσα στο μαγιό σε μέρη που ποτέ δε θα έπρεπε να πλησιάζει η άμμος. θα πλένεις την πετσέτα σου 3 φορές τη μέρα και πάλι δε θα φεύγει (ή θα κουβαλάς και ψάθα, το οποίο η παρέα μου κι εγώ θεωρούμε "υπερβολικό βάρος")

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ: 30άρηδες, 40άρηδες, 50άρηδες μια και στα Κουφονήσια ισχύει υπέροχα το "τι 30, τι 40, τι 50", ούτως ή άλλως στα ίδια μέρη θα διασκεδάσετε. Εδώ θα βρεις μουράτους που αγαπούν να τρων αστακό με συνοδεία Αντώνη Ρέμου, παρέες που ξεπέρασαν τα κλασσικά τύπου Μύκονος-Πάρος-Σίφνος, αλλά θέλουν και το clubbing τους, εξερευνητές, fit ανθρώπους που λατρεύουν να περπατούν με τον ήλιο ντάλα.

ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΑΝ: είσαι κάτω των 25 (τα dancing bars του νησιού δε σου αρκούν για ξεφάντωμα κι ούτε θα έπρεπε) ή άνω των 45 κι έχεις να έρθεις απ' το 1983. Εσύ θέλεις να ξαναμαγευτείς από τις ήσυχες ακρογιαλιές, αλλά η ησυχία είναι μακρινό παρελθόν εδώ πέρα. Μην το επιχειρήσεις επίσης αν δεν ξέρεις κολύμπι-πλατσουρίζεις λίγο στα ρηχά και κατά τ' άλλα προτιμάς ν' αγναντεύεις κορμιά από την ξαπλώστρα. Αν δε λατρεύεις τη θάλασσα, τα πρωινά στο Κουφονήσι δεν έχουν να σου δώσουν τίποτα σχεδόν.

ΜΥΘΟΣ: Το Κουφονήσι είναι ένα ήσυχο, εναλλακτικό μέρος για διακοπές

νέοι, γέροι και μωρά στην πάλαι ποτέ έρημη Ιταλίδα
Επέλεξες λοιπόν το Κουφονήσι με τις μαγικές του παραλίες για τις διακοπές σου. Πόσες μέρες θα έπρεπε να του αφιερώσεις; Αν και μικρό νησάκι το Κουφονήσι θέλει 3 μερούλες minimum για να προλάβεις να δεις τα highlights, χωρίς να τρέχεις σαν το Βέγγο. Με το που θα βγεις από το πλοίο θα κολυμπήσεις στην ασυνήθιστα όμορφη για λιμάνι παραλία της Χώρας, θα φας μια αστακουδιά στον Καπετάν Νικόλα (τηλ. 2285071690) ή στο Neo Remezzo  (τηλ 2285074203), θα πιεις ένα ποτό στο πανέμορφο soroko αν προτιμάς την ξένη μουσική ή στο Εν πλω αν είσαι του ελληνικού. Τις άλλες μέρες θα βουτήξεις στις must παραλίες του νησιού Φανός, Ιταλίδα και Πορί, όπου μπορείς να πας με τα πόδια (μακρύτερη διαδρομή  από παραλία 3,5 χλμ), ή αν δεν είσαι μαραθονοδρόμος με το βαρκάκι ή το ΚΤΕΛ που παιρνούν ανά ώρα κι έχουν χαμηλό εισητήριο.
δρομολόγια για παραλίες
και Κάτω Κουφονήσι με το
βαρκάκι
Στο Πορί θα τιμήσεις βέβαια το ξακουστό Καλόφεγγο , την ταβέρνα-beach bar  και ό,τι προκύψει κι αν είσαι τυχερός θα πετύχεις και κανένα live. Εμείς πετύχαμε τον Τζώννη Βαβούρα, ακόμη δεν μπορώ να πιστέψω την τύχη μου! Το βράδυ χαλαρό ποτάκι στο πιο χοτ σημείο για περαντζάδα του νησιού, το Κουφοχωριό (αν βρεις τραπεζάκι έξω από νωρίς, γιατί γίνεται σφαγή, αλλιώς μέσα!) και τελευταία μέρα αφιερωμένη στο Κάτω Κουφονήσι, όπου θα πας με το καραβάκι-λάντζα, θα κολυμπήσεις στην παραλία "Νερό", θα χαζέψεις τους ελεύθερους κατασκηνωτές, θα φας στην ταβέρνα του Βενετσάνου (τηλέφωνο 2285074074) και θα γυρίσεις.
       Συγχαρητήρια, είδες όλα τα βασικά και κανείς δεν μπορεί να σε κατηγορήσει ότι δε γύρισες το νησί! Ωστόσο, όπως όλα τα καλά πράγματα, έτσι και το Κουφονήσι, αν και μικρό, θέλει το χρόνο του για να το απολαύσεις πραγματικά. Η αλήθεια είναι ότι μπορείς να το γυρίσεις σε μια μέρα αν είσαι αποφασισμένος, αλλά τότε χάνεις την ευκαιρία να κολυμπήσεις στις μικρές έρημες παραλίες δίπλα στις παραλίες-σταρ, όπου η άμμος μπορεί να μην είναι τόσο χρυσαφένια, αλλά νιώθεις ότι είσαι ολομόναχος στον ιδιωτικό σου παράδεισο (οκ, καμιά φορά θα πέσεις πάνω σε άλλες παρέες, ή σε κάποιο γυμνιστή, οπότε θα είσαι ολομόναχος παρέα με το γυμνό κορμί ενός φιλικού ξένου στον ιδιωτικό σας παράδεισο. δεν το λες και κακό..). Θα μπορούσες άνετα να περάσεις μια βδομάδα στο νησί χωρίς να βαρεθείς, άλλωστε κάποιοι άλλοι περνούν και το καλοκαίρι τους ολόκληρο, αλλά αυτούς τους φθονούμε και τους ζηλεύουμε για την καλή τους τύχη ή τη γενναία τους απόφαση..
     Περπάτησε στα μονοπάτια του νησιού, νοίκιασε ένα ποδήλατο αν σου αρέσει η περιπέτεια, ξενύχτησε και μην ανησυχείς για την ώρα, ούτως ή άλλως ακόμη κι η παραλία του Χωριού είναι πανέμορφη.
Κουφονήσι, άποψη του λιμανιού
Πηγαίνοντας προς το Πορί, πέρασε από την Πισίνα και το Μάτι του Διαβόλου, και κάνε βουτιές σα μικρό παιδί (μπορείς να αποχωριστείς και το μαγιό σου αν προτιμάς), κολύμπησε μέσα στις σπηλιές και άραξε στο πανέμορφο Γάλα με τα λευκά νερά.
η Πισίνα
     Αν σε απασχολεί το κόστος, φέτος τον Αύγουστο καταρρίφθηκε ακόμη ένας μύθος, ότι τα Κουφονήσια είναι πανάκριβα. Αν και ήταν αφάνταστα δύσκολο να βρω 3κλινο στις 17 Αυγούστου, με βοήθησε πολύ το συγκεκριμένο site γιατί οι άτιμοι οι Κουφονησιώτες, αν και εξαιρετικοί άνθρωποι, δεν αναρτούν τα δωμάτια τους ούτε καν στο Χρυσό Όδηγο (το Booking ή το Skyscanner είναι απλώς ανέκδοτο). Εν τέλει, με 70 ευρώ τη βραδιά μείναμε στο Στέκι της Μαρίας (τηλέφωνο 2285074128), στην άκρη του Χωριού ώστε να είναι ήσυχο, με όμορφη θέα και πολύ καθαρό. Πολύ καλά σχόλια για τη σχέση ποιότητας-τιμής ακούγονται επίσης για το Δασκαλιό (τηλέφωνο 2285074164) και την Πόπη Κορωνέλου (τηλέφωνο 2285071448). Φυσικά υπάρχουν κι αρκετά ακριβότερες επιλογές με τα ανάλογα πρόσθετα κομφόρ. Σε κάθε περίπτωση, όσο νωρίτερα αποφασίσετε να οργανώσετε τις διακοπές σας, τόσο πιο εύκολα. Το Κουφονήσι είναι ένας παράδεισος για πολλούς. Και τους χωρά (σχεδόν) όλους!
Καλές διακοπές!!

Σημείωση: ναι, έβαλα τηλέφωνα δίπλα από τις ταβέρνες γιατί πρέπει να κάνεις κράτηση (τον Αύγουστο τουλάχιστον). Κανείς δεν είναι τέλειος, ούτε το αγαπημένο μας νησί δυστυχώς!!

1 σχόλιο:

  1. Ο ωραίος βαρκάρης λέγεται Κλιντ, έχει κάτι από ηλιοβασίλεμα στο βλέμμα, όμορφες ξανθές τριχούλες στις μαυρισμένες γάμπες του (για τις πιο πεζές, μοιάζει με τον Bradley Cooper) και είναι εισπράκτορας στο καραβάκι για τις παραλίες του Άνω Κουφονησιού. Είπα να μην τα γράψω στο κείμενο και το κάνω τελείως ρεζίλι το παιδί..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή